Installatie zonnepanelen
Wat komt er kijken bij het installeren van zonnepanelen?
Hieronder vindt u een gedetailleerde beschrijving van het installatieproces van zonnepanelen en wat u kunt verwachten bij het plaatsen van een zonnepanelen installatie door Helder Installatietechniek.
Zonnepanelen installatie
Zodra u de ondertekende offerte van Helder Installatietechniek hebt teruggestuurd, begint het werkelijke proces. Allereerst zal de werkvoorbereiding controleren of alle benodigde materialen aanwezig zijn, zoals de zonnepanelen, omvormer(s) en montagemateriaal. Indien nodig worden er direct bijbestellingen geplaatst. Zodra alles aanwezig is, wordt de installatie overgedragen aan de planning en kan het plaatsen van de zonnepanelen beginnen.
De planning bekijkt de beschikbaarheid van de installatieteams in de agenda en neemt contact met u op om een geschikte dag in te plannen. Op de afgesproken dag wordt de klus ingepland, worden de benodigde werkdocumenten klaargezet en zorgt de logistiek ervoor dat de juiste materialen de avond ervoor in de bussen worden geladen.
Zo start de installatieproces van Helder Installatietechniek.
Dag van de installatie
Tijdens het adviesgesprek aan huis heeft de adviseur al de belangrijkste details genoteerd ter voorbereiding op de installatie van de zonnepanelen. Het kan echter voorkomen dat u nog speciale wensen heeft, bijvoorbeeld met betrekking tot de plaatsing van de omvormer. Er is altijd gelegenheid om dit te bespreken, aangezien de monteurs goed kunnen aangeven wat wel en niet mogelijk is.
Voordat de monteurs het dak op gaan, bespreken ze met u hoe de werkzaamheden veilig worden uitgevoerd. Op elke klus is er altijd één monteur aangewezen als 'verantwoordelijke veiligheid'. Het is zijn taak om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de veiligheidsmaatregelen en dat iedereen de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen draagt. Alle hoofdmonteurs zijn in het bezit van het VCA-certificaat (Veiligheids Checklist Aannemers).
De installatie van zonnepanelen bestaat uit twee duidelijk afgebakende onderdelen: het plaatsen van de zonnepanelen op het dak en de montage en aansluiting van de omvormer in de meterkast. Het team splitst zich op, waarbij de elektricien in huis aan de slag gaat en de dakwerkers op het dak werken.
Terwijl de dakwerkers de zonnepanelen plaatsen, hangt de elektricien de omvormer op de aangewezen locatie en legt hij de bekabeling naar de meterkast. Hij zorgt ervoor dat de omvormer op de juiste manier is beveiligd met een aardlekautomaat van de juiste grootte. In de meterkast wordt de zonne-stroomgroep aangegeven met een sticker. Vervolgens worden ook de kabels tussen de omvormer en de zonnepanelen geïnstalleerd en aangesloten.
Op het dak
Wanneer er op een plat dak gewerkt wordt, moeten degenen die de zonnepanelen installeren eerst de spullen naar het dak hijsen. Vaak wordt hiervoor een ladderlift gebruikt, omdat er bij een plat dak veel materiaal en ballast nodig is. Soms kiezen de monteurs er echter voor om alles handmatig naar het dak te dragen. Vervolgens wordt het montagemateriaal in elkaar gezet en verzwaard met de juiste hoeveelheid ballast. Het montagemateriaal staat op rubberen voetjes om de dakbedekking te beschermen.
Bij een schuin dak worden eerst de dakhaken geplaatst. Om de haken te plaatsen, worden de dakpannen tijdelijk opzij geschoven en na plaatsing worden ze weer op de juiste plek teruggelegd. De monteurs zorgen ervoor dat de haken niet te ver openstaan, zodat er geen water naar binnen kan komen. Op golfplaten daken wordt er gewerkt met stokschroeven.
Nadat de haken zijn geplaatst, worden de profielen op maat gezaagd en aan de dakhaken gemonteerd. Hierbij letten de monteurs erop dat de profielen recht hangen en niet doorbuigen. Opvul plaatjes worden gebruikt om ervoor te zorgen dat alles er strak uitziet.
Als het montagemateriaal klaar is, kunnen de zonnepanelen worden geplaatst. Hierbij wordt er goed op gelet dat de zonnepanelen niet beschadigd raken. De zonnepanelen worden met klemmen op het montagemateriaal bevestigd en de kabels tussen de zonnepanelen worden met elkaar verbonden. De monteurs Helder Installatietechniek zorgen ervoor dat er geen inductielus ontstaat, omdat dit het systeem gevoeliger kan maken voor spanningspieken bij bliksem in de omgeving.
Bij systemen met optimizers worden de optimizers eerst op het montagemateriaal geplaatst en vervolgens worden de zonnepanelen op de optimizers aangesloten. Het is belangrijk dat de monteur bijhoudt welke optimizer op welke plek zit, zodat later in de online monitoring kan worden gezien hoeveel energie elk zonnepaneel produceert.
Airconditioning
• Airconditioning